Home

Er Støre den nye Jagland?

Av Erik Lundesgaard

Ytringsansvarlig høyremann

Arbeiderpartiet har lange tradisjoner for tåkeprat. Mange i det partiet kan kunsten å si ingenting, mens de later som de sier «alt». En klassiker i så måte Thorbjørn Jagland, kjent for sine mange sterke formuleringer som blant annet denne:

«Når kurven er full er den full. Da skal man ikke fortsette å fylle opp fordi noen andre har fylt den opp på forhånd.» I Stortinget, oktober 1998.

Les flere gullkorn fra mannen som bekledd alle toppverv i norsk politikk her.

Arbeiderpartiets og vår alles kjære Jonas Gahr Støre bekreftet nylig at han vurderer fire år.

Til NTB sier Støre:

«- For meg er det veldig vanskelig å forholde seg til noe som heter «tiden etter Jens». For vi er i tiden med Jens, og det er her jeg har tenkt til å bruke kreftene mine, sier Støre. »

Som ytringsansvarlig høyremann er det veldig lett for meg å forholde meg til  «tiden etter Jens», og har tenkt til å bruke kreftene mine der, men før den tid må jeg bruke kreftene mine her.

Derfor synes jeg det kan være en tid for et tilbakeblikk på Støres ytringer. Jeg stiller Støre til ytringsansvar i dialogen om samholdskraften.

Fyll gjerne på med flere samtidsansvarlige ytringer i kommentarfeltet, slik at vi sammen, i felleskap, kan bidra til å fortelle fortellingen om Jonas Gahr Støre, vår utenrikspolitiske samtidsansvarlige.

Støres aktuelle kronikk om Knausgård og det nye «vi» i Aftenposten nylig med den prosatiske tittelen «Den ene og de alle» føles for meg, som en dialogorientert ansvarlig ytrer, som et riktig sted å begynne:

Den ene og de alle

«Likevel tror jeg sterkt på betydningen av «vi». Ikke som en omfavnelse av en kollektiv utopi, men som en verdiforankret fellesnevner som er en styrke for demokrati og rettsstat, selve grunnrenten til den sosiale kapitalen. Ikke påtvunget, men valgt.»

Med andre ord: Støre forteller oss hvem «vi» er, og hvordan «vi» ikke skal påtvinges av landets utenriksminister, men velges med virkemiddelet grunnrenten i den sosiale kapitalen.

Ikke ytringsansvar, men samtidsansvar

I februar i år stilte Støre opp til et intervju om sin tro i selveste Nidarosdomen med prest Per Arne Dahl. Dette var etter at han hadde gått pilgrimsleden med vårt flotte samtidsansvarlige kronprinspar. Støre følte behov for å snakke om sin tro, selv om han tidligere har insitert på å ikke ville snakke om sin tro. Er det dette som er dialog, mon tro?

«Politikk er menneskers verk og menneskeres samtidsansvar. Og at samfunn som vi ser rundt oss som har politisert religion, nedfelt religion i bindende bud. Det er samfunn hvor det går dårlig med menneskene. Det mener jeg.»

Hm…hva mener Støre om statskirken? Gjør det Norge til et samfunn hvor det går dårlig med menneskene, eller mener jeg….hva?

Om samtidens utfordringer

«Det farligste som kan skje i et land er å få mennesker som sier at de ikke opplever å være en del av vi i Norge. Da blir det interessant å spørre, hva er det vi i Norge drives av?»  Fra intervju med prest Per Arne Dahl.

Med andre ord: Den største trusselen er mennesker i Norge ikke føler de er en del av «vi». Og jeg som trodde klima var den største trusselen i vår tid, som er vår drivkraft til samholdskraften.

Om politikk

«God debatt om norsk utenriks og forsvars Stortinget i forbindelse m Statsbudsjett, kanskje den mest politiske vi har hatt i år» På twitter 13 desember, 2011.

Med andre ord: I Stortinget diskuterer man bare unntaksvis politikk.

Om Arbeiderpartiets idé

«Ideen med Arbeiderpartiet er ikke bare at vi ønsker og vil noe, men at vi også vil gjøre noe. Og hvis vi da ikke har skikkelige hopp og skikkelige avsatser, så blir det korte sprang.» Intervju på Aufs kanal

Med andre ord: Arbeiderpartiet har egne ideer om hopp og sprett i politikken.

Om sørlandet

«Vår identitet er veldig havnasjonens identitet. Når jeg er på sørlandskysten, så er det veldig facinerende å spørre, når skal vi klare å fortelle den nye historien om Sørlandet? Fordi fortellingen om Sørlandet, fortsatt i den norske fortellingen, er at industrien er i en solnedgangsfase. Etter de gamle seilskutenes tid tok vi ikke de nye togene. Realiteten er at det toget har vi tatt for lengst.» Foredrag på UiA.

Med andre ord: Vi har tatt tog og seilskuter for å nå fortellingene om Sørlandet både før og nå.

Om nordområdene

«Veldig mange flere ser mot nord. Og forskjellen for Norge det er at vi også ser mot nord, men til forskjell fra sør og øst, så er vi nord. Vi er på dørterskelen inn til Norge, som er hele fortellingen om nordområdene.» Foredrag på Universitetet i Agder.

Med andre ord: Fortellingen om Nordområdene starter på dørterskelen Norge.

Om fortellinger

«Tegnebrettet inneholder fortellinger. Den store fortellingen om nordområdene tegner muligheter det er verdt å gripe. Å lykkes i nordområdene handler om å fortsette historien om Norge der storsamfunn og småsamfunn utvikler og forvalter havets og kystens ressurser, og der de store fremskrittene kommer som følge av kunnskap, kapital, arbeid og erfaring som vi utvikler sammen. Vi er ikke ved enden av den fortellingen, trolig bare ved begynnelsen, slik stortingsmeldingen beskriver.» Kronikk 24 november, 2011.

Med andre ord: Støre forteller at fortellingene det er verd å gripe begynner ved tegnebrettet stortingsmeldingen beskriver.

Om Gutenberg

«Gutenbergs trykkekunst bidro til enda større endringer i sin tid, riktig nok i slow motion målt med vår tids stoppeklokke.» Innlegg i Dagsavisen 22 september, 2010.

Med andre ord: Stoppeklokken er egnet til å måle trykkekunstens betydning.

***

Disse herlige eksempler på tåkefyrsteprat fra vår utenriksminister, yppersteprest tåkefyrsten var bare resultat av noen kort søk i Støres fortellinger gjort kjent i hans tale og tekst. Som et utrykk for min ydmyke dialogansvarlig innstilling oppfordrer jeg deg til å skrive inn i kommentarfeltet dine erfaringer og fortellinger om Støre-norsk.  Jeg lar dette bli siste ord for denne gang. Dialog nå.

4 thoughts on “Oss tåkefyrster imellom

  1. Dialogansvar er godt. Vi, det nye vi, hvoriopptatt det gamle vi, har en forpliktelse overfor vår tid, gjerne kalt Jens sin tid, og preke godt dialogansvar sammen i fellesskap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s