Home

Kongehuset og universitene har gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å slippe kronprinsessen inn på prestisjestudier hun åpenbart ikke er kompetent til.

Av Erik Lundesgaard

Statsviter og skribent

Innlegg i Dagbladet 2.12.2011.

Portrett-programmet om kronprinsesse Mette-Marit som nylig har gått på NRK med høye seertall, er blitt kritisert for å presentere et glansbilde av kronprinsessen.

Det er det vanskelig å være uenig i det tatt i betraktning programmets komiske Sex og singel-liv-aktige vignett kombinert med en servilitet overfor kronprinsessen.

I programmet fremstår hun som en blanding av tegneserie-prinsesse og Tårnfrid-aktig karrierekvinne. Selv insisterer kronprinsessen på at hun velger sitt eget liv. Hun er klar over at nasjonen har tilgitt henne for hennes dyrekjøpte erfaringer som ung. Det kan skje den beste. Men det betyr ikke at kronprinsessen er fritatt kritikk, spesielt når det har konsekvenser for viktige samfunnsinstitusjoner hun fronter.

I 2008 begynte kronprinsessen på et masterstudium i ledelse på BI i Oslo. Skolen svarte at hun hadde tilstrekkelig erfaring, og at dette ga henne den nødvendige kompetansen for studiet. Var dette en riktig vurdering av en skole som utdanner mange av landets næringslivsledere? Neppe. Kronprinsessen har utvilsomt opparbeidet seg en god del praktisk erfaring gjennom representasjon i inn og utland. Men det betyr ikke at hun har den erfaringen og akademiske treningen som ligger i en fullført bachelor.

Kronprinsessen har aldri fullført noe studieløp. Bak seg har hun en rekke avbrutte studier. Før kronprinsessen traff kronprinsen hadde hun et avbrutt studium bak seg ved byggingeniør-linjen ved Høgskolen i Agder. Av det treårig studiet tok hun et par eksamener til forkurset før hun sluttet. Mens hun var samboer og senere forlovet med kronprinsen studerte hun ved Universitetet i Oslo, hvor hun i følge hoffets offisielle biografi gjennomførte to mindre kurseksamer på 2 år. Hun fulgte forelesningene, men tok ikke eksamen som de fleste andre studentene. Med dagens krav til studieprogresjon hadde kronprinsessen mistet studieretten. Gjennom media ble det også kjent at kronprinsessen tok et kurs i journalistikk ved Folkeuniversitetet. Studiene var uten retning og gjennomføringsevne.

Situasjonen er ikke unik. Etter innføringen av kvalitetsreformen stilles det strengere krav til progresjon og kvalitet i studiene, og mange studenter faller fra. Rett og slett fordi studieløpet er for tøft. Løpet er lagt opp slik at bare flinkeste elevene får innpass på masterstudiet.

Det kommer frem i NRK-programmet at kronprinsessen ikke fikk levert sin prosjektoppgave på BI. Hun forsvarer dette med: ”Jeg har øvd på at ikke alt skal være perfekt”.  Hvis hun tillater seg å fire på kvalitetskravene, burde hun ikke da i det minste ha levert? Problemet er neppe at kronprinsessen ikke følger et normert løp, men at hun mangler de nødvendige kvalifikasjoner for å gjennomføre en mastergrad.

Til tross for manglende formell studiekompetanse har kronprinsessen fått studere både ved School of Oriental and African Studies (SOAS) ved University of London, og være hospitant i Norad sammen med deres traniee-program. Mens SOAS er en av verdens fremste utdanningsinstitusjoner, hadde Norads traniee-program over ett tusen søkere. Hun hadde ikke fått innpass her uten sin royale status. I Norad ble ”undringskompetanse og evnen til å se fordomsfritt” anført som hennes fremste kompetanse. Aldri før og aldri senere vil noen få inntak på slike prestisjestudier etter tilsvarende kriterier.

Kongehuset og utdanningsinstitusjonene har gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å slippe kronprinsessen inn på prestisjestudier hun åpenbart ikke er kompetent til. I ytterste konsekvens kan dette bidra til å utvanne verdien av høyere utdannelse. Slik sett blir det ironisk at hun fronter høyere utdannelse, når hun selv har tatt den ene snarveien etter den andre til akademiske meritter.

Det sies at kronpriseparet er moderne. Med kronprinsessens bakgrunn er de utvilsomt det, men med hennes snarveier til utdannelse og karriere via kronprinsens nettverk fremstår de som svært tradisjonelle. Kronprinsessen har slik sett mer til felles med hvordan overklassens kvinner levde for noen generasjoner siden, enn hvordan norske kvinner lever i dag. Majoriteten av norske studenter er kvinner, som legger imponerende studieløp bak seg, for deretter å bygge opp selvstendige yrkesliv. Kronprinsessen fremstår derimot først og fremst som ”godt gift”, enn en selvstendig yrkeskvinne.

Det hadde stått mye mer respekt av om kronprinsessen hadde insitert på få å studere uten særbehandling. Det hadde gitt henne mer selvstendighet og kronprinseparet større troverdig innenfor de store og delvis politiske spørsmålene de engasjerer seg i.

I følge en MMI-undersøkelse i april 2010 mente hele 58% av befolkningen at kronprinsessen er et forbilde for norsk ungdom. Hennes hjertevarme er utvilsomt forbilledlig, men hennes valg av karrier kan neppe sies å være det samme. Kronprinsessen er muligens et forbilde når det gjelder å bekjempe fordommer og fronte toleranse. Når det gjelder verdien av og respekten for høyere utdannelse er kronprinsessen intet forbilde.

8 thoughts on “Kronprinsessen: et forbilde?

 1. Slutt og grin! Du tror kanskje hun er den eneste som tjener på å være gift/født inn i den riktige familien?

  Så lenge det finnes folk som er mer populære og bedre likt enn andre, (hvilket det altid vil være) vil ting som dette skje! For å halv sitere Chris Rock: «What we are discussing right now is like playing basketball with a retard, and calling him on doubledribling»

  • Nydelig skrevet<3 Jeg var der, i rseotoget pe5 re5dhusplassen. Veldig spesielt e5 ve6re med pe5 noe se5nt.. Trist og se5rt, men samtidig fint og godt e5 ff8le samholdet og kje6rligheten.Rosene mine la jeg pe5 en statue, av tre barn tror jeg, der det le5 to-tre roser fra ff8r. Det var fint e5 se da jeg se5 meg bakover, mens vi gikk derifra, at det var flere som la ned rosene sine der. Og ogse5 rf8rende og flott e5 se alle rosene som var lagt rundt i byen.

 2. Godt å se noen skrive rett ut det mange (ikke minst i mediene) bare tør mumle på bakrommet. Jeg mener: «undringskompetanse» ble jo en umiddelbar vits da begrunnelsen ble kjent. Hadde det vært noen annen enn en kongelig, ville vitsen vært på avisforsidene – ofte.

 3. Det er ganske så underlig at dama til kronprinsen blir særbehandlet på utdannelsesinstitusjoner. Slike arkaiske særordninger bør ikke et moderne samfunn være seg bekjent av. Det ville også være interessant å vite hva Norad mener med at ”undringskompetanse og evnen til å se fordomsfritt” blir anført som hennes fremste kompetanse. «Evnen til å se fordomsfritt» har med menneskelige egenskaper å gjøre, og er dessuten vanskelig å uttale seg om uten å kjenne personen inngående. «Undringskompetanse» er et såpass meningsløst begrep at det neppe blir tatt inn som et ord i det norske språket, håper jeg. Kompetanse i undring? Vel, noe måtte de vel skrive siden de øyensynlig ikke så en eneste reell kompetanse… Litt synd, og meget avslørende. Dette styrker ikke akkurat et noe allerede svekket kongehus, der engleskole kanskje står øverst på tåpelighetsskalaen (Märtha Louise har stått fram som synsk, og hevder hun har hatt overnaturlige evner siden barndommen…). Det virker jo etter hvert som den nyere generasjonen svekker kongehuset såpass at dets stilling bør revurderes? Jeg har alltid sagt at kongehuset er en billig løsning fremfor republikk, men ikke for enhver pris…

 4. Er vel egentlig ikke overraskende at hun tar seg til rette, det har jo stat og regjering lagt opp til.
  Ellers så er det vel egentlig uinteressant hva de gjør og ikke gjør, det som teller er at de er med på å opprettholde et udemokratisk system i et land som liker å kalle seg for demokrati men som egentlig er et monarki med demokratisk styre.
  Vi bør kvitte oss med det udemokratiske monarkiet og la Håkon bli Norges første president uten valg i 4 år og så stemmer vi på president etter 4 år. Da burde vi få med oss noen monarkister

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s