Home

Statoil ønsker å bygge i Schweigaards gate. Protestene er sterke. Selv er jeg tilhenger av utbygging, men det må skapes gode byrom mot Teaterplassen og Schweigaards gate.

For kort tid siden ble det kjent at Statoil Fuel & Retail ønsker å rive den gamle bensinstasjonen i Schweigaards gate og erstatte den med et nytt kontorbygg. Det er gledelig, for som flittig bruker av Teaterplassen (og en som ivrer etter å gjøre Schweigaards gate til en elegant Oslo boulevard) har  bensinstasjonen irritert meg (dog må jeg innrømme at jeg pleier å tanke opp bilen min her). Engasjementet og motstanden i lokalmiljøet har vært stor, blant annet med denne facebook-gruppen.

I følge dittoslo.no ønsker Statoil å bygge et 32 meter høyt bygg her, som mot selve Teaterplassen vil ha en høyde på intet mindre enn 10 meter. Det omtales feilaktig som høyhus i artikkelen. Et høyhus er betydelig høyere enn 32 meter, men i denne sammenheng er det,ja, et høyt hus. Det påstås også at et så høyt bygg vil legge plassen i skyggen. Det er ikke riktig etter mine tentative solmålinger i går kl. 17.

Et 32 meter høyt bygg vil ikke ta solen fra plassen midtsommers i hvertfall. Fra uteplassen til Evita kaffebar vil bygget skjerme utsynet til venstre her og bli noe høyere enn Skatt øst, som så vidt er synlig på bildet.

Tatt fra passasjen mellom Teaterplassen og Schweigaards gate. Her vil bygget ifølge Statoils planer bli 10 meter høyt i forkant og 32 meter høyt i bakkant. Etter mitt syn vil det ødelegge dette byrommet. Det vil bli trangt og slippe inn lite lys.

Jeg er sterkt tilhenger av at bensinstasjonen fjernes og at det kommer noe annet på denne tomten, som står bedre i stil med planen for opprustning av Schweigaards gate og etablering av en Oslo boulvard, som Gamle Oslo Høyre har foreslått.

Det vanskelig å vurdere hvordan Statoils fremtidige kontorbygg vil bli, ut i fra de heller dårlige illustrasjonene gjengitt på dittoslo.no. Men det synes for høyt. Teaterplassen (og Grønlandskvartalene) er et av de mer vellykkete byutviklingprosjektene sentralt i Oslo de senere årene, og plassen er virkelig en oase med yrende liv, nesten som en italiensk piazza.

Jeg er ikke enig med Rødt-populisten Bjørnar Moxnes i at Statoil truer Teaterplassen. Snarere synes jeg det er positivt at Statoil ønsker å investere i området. Men, det er essensielt at Statoil-bygget kommuniserer med den eksisterende bebyggelsen, og at det blir gode byrom mot Teaterplassen og Schweigaards gate. Spesielt prekært er det at bygget trekkes inn mot tomten, slik at fortauene blir bredene. Dagens bygg gjør fortauene her ekstremt smale. Bygget har enda en lang vei til å bli godkjent av Plan og bygg, men jeg er overbevist om at kritiske innsigelser om høyde og utforming lokalt, i bystyret eventuelt også byrådet vil bli tatt til følge.

Selv mener jeg at det beste for Teaterplassen spesielt og Grønland og Oslo generelt hadde vært at hele bensinstasjonen ble revet og det ble gjort om til en park i forlengelse av Teaterplassen. Dette vil bli et flott byrom, som vil kunne knytte Teaterplassen (og Grønland) sterkere sammen med Annette Thommesens plass og den nye gangbroen over jernbanesporene.

Mitt drømmescenario kan realiseres ved enten:

1. At Statoil Fuel & Retail donerer tomten til allmennheten og Oslo Kommune, som river bensinstasjonen og lager park.

eller

2. At Oslo Kommune kjøper tomten av Statoil Fuel & Retail, river bensinstasjonen og lager park.

One thought on “Teaterplassen bør utvikles

  1. Bra innlegg, Erik. Jeg er enig i at det bør stå noe annet enn dagens Statoil-stasjon der. En boulevard er en flott idé. HVis jeg skal nerde litt er det bare gater som går der hvor bymuren lå, altså bolverket mot inntrengere, som kan kalles boulevarder. I Oslo vil det blant annet være deler av Karl Johan. Og Schweigaards gate bør definitivt være Østkantens Karl Johan. Men jeg tror Statoil-tomten er for liten til å bli, om ikke en park, så hvertfall noe som kan matche Spikersuppa. Tror det er bedre med et bygg der, og at parken blir på andre siden av Schweigaards gate. Der er det noen tomter som nå er ganske grelle, og lett kan bli en fin park.

    Lars Martin Mediaas

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s