Home

Arne Treholt som moteikon er en lite belyst side av spion-saken. På tide noen belyser den. Jeg tar oppdraget.

Meget har blitt sagt om spiondommen mot Arne Treholt fra 1984. Nå har også gjenopptagelses-kommisjonen avvist et krav om en ny gjennomgang av saken. Treholt bør nå innrømme sin skyld og akspetere sin straff. Det er min mening. Men jeg skal gi Treholt en ting:  Arne Treholt som moteikon er lite belyst.

Siden jeg var barn har jeg vært facinert av flamboyante menn (uten at det gjør meg til homofil, selv om noen later til å tro det. Jeg er åpent heterofil). Fra barndommen minnes jeg Treholt-saken sterkt, spesielt foto av Treholt i den hvite dressen. Her er mine favoritt Treholt mote-øyeblikk.

Klassiker. Treholt på vei ut av rettssalen etter domsavsigelsen 1984. En mann som er spionuskyldig ville neppe valgt hvit dress. Flamboyant og unorsk til fingerspissene. Snittet er svært elegant og orginalt med den enkle dobbelspente knepping på jakken. Brillene alene hadde gjort Treholt til den mest trendy mann i 2009.

Byråkrat. 1977. Brillene sier sitt. Hårsveisen er også frekk. Typisk for 70-tallets halvlange herrefrisyre. Skjorte og slips vil jeg tippe er fra Ralph Lauren eller noe ligende. Den diskret kombinasjonen av striper er som tatt ut av Laurens iscenesatte britiske overklassestil. Fyldig slipsknute. Tipper Halv-windsor.

Spion/byråkrat-look. Legg spesielt merke til de to kuffertene. Sannsynligvis en for de mer overfladiske dokumentene og en annen for de mer dyptpløyende. Det er kanskje i den siste kategorien de graderte dokumentene bæres. Treholt har valgt en lubben støvfrakk, også det en klassisker innen herremoten. Aner vi at det regner? Av sveisen kan vi se at dette er på 70-tallet. Hornbrillene er typiske. Treholt fulgte moten. Typisk Treholt.

Det berømte bilde er tatt før Treholt ble arrestert på Fornebu av politiinspektør Ørnulf Tofte med berømte ordene: «Byråsjef Treholt? De er pågrepet. Vennligst kom med oss.»  Håret er kortere , og brillene er byttet ut med noe mer moteriktig enn hornbrillene. Det iøynefallende er det som synes å være en saueskinnspels. Skulle tippe tror jeg dette kanskje er en modell i mykt lammeskinn. Kun det beste er godt nok for Treholt.

Treholt av nyere dato. Elegant ikledd svart høyhalser og mørk grå dress. Typisk Armani-look, som er svært forlokkende (og kledelig) for distingverte voksne herrer i nyere tid. Også det klassisk.

Treholt nå i juni på Kypros. Ringen er sluttet  fra den hvite dressen i 1984. Denne er derimot  kremfarget. Den slentrende solbrune looken med åpen skjorte oser nonsjalant eleganse. Inspirasjonen er åpenbar: Don Johnsen i krimserien Miami Vice.

6 thoughts on “Moteikonet Arne Treholt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s