Home

Veterinær Paula Bracht og biolog Anton Krag kritiserer i et innlegg i VG 24 mai mitt forslag om en tigerpark i tigerstaden, Oslo, for å være useriøst sett med faglige kriterier. Til tross for at jeg verken er veterinær eller biolog, vet jeg at dyr i fangeskap kan leve gode liv.

Det er problematisk å holde dyr i fangenskap, og kanskje spesielt kattedyr som sibirsk tiger. Men nyere dyreparker tar i større grad hensyn til dyrevern og å skape mer eller mindre naturlige omgivelser for dyrene etter modell av Tigerpark Hagenbeck i Hamburg. Dette er utgangspunktet for verdens beste dyrehager i dag, som eksempelvis Bronx Zoo i New York. Det samme gjelder Dyreparken i Kristiansand. De sibirske tigrene lever der på et stort område med variert vegetasjon og landskap, samt et klima tilsvarende Sibir. Det tilsvarer ikke deres naturlige boltreplass, men mange fagfolk mener de trives.

Dyreparken i Kristiansand er en del av et bevaringsprogram for den sibirske tigeren, kalt European Endangered Species Programme, som utgjør mellom 200 og 300 tigre i dyreparker i Europa. Jeg er også tilhenger av støtte til Sibirian Tiger Project, som Brach og Krag nevner. Men skal den sibirske tigeren overleve på kloden, må både ville tigre og tigre i fangenskap støttes. Oslo som tigerstad er et godt utgangspunkt for å bidra til bevaringen av den sibirske tigeren. En tigerpark på Tøyen vil kunne bli et spennende tilskudd til det natur-vitenskaplige clusteret der– et cluster som bør styrkes, når Munch-museet trolig flyttes. En tigerpark kan være en måte å øke interessen for både naturvitenskap og kunnskap om utryddingstruete dyr.

Innlegg i VG, 30 mai, 2011.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s