Home

Hvorfor ikke anlegge en dyrepark for sibiriske tigre på Munch-tomten på Tøyen?

Av Erik Lundesgaard

Bystyrekandidat, Gamle Oslo Høyre

Innlegg i VG, 19 mai, 2011.

Tigerstaden er i dag et kallenavn på Oslo, og på Jernbanetoget finnes til og med en tiger i bronse, donert av byens kanskje fremste mesén Christian Ringnes. I utgangpunkt var uttrykket ment som en negativ karakteristikk av byen, på grunn av dens ugjestmildhet. Det var anti-urbanisten Bjørnstjerne Bjørnson som først brukte begrepet i diktet Godt mot fra 1870, hvor han beskrev hvordan byen angivelig glefset mot ham som en som en tiger. Det sier kanskje mer om Bjørnson enn om Oslo, men siden har begrepet heftet ved oss, og etter hvert blitt en hedersbetegnelse.

Oslo bør bygge videre på denne mytologien, og det naturlige neste steget er å få noen levende tigre til byen. Det er snart 25 år siden Tusenfryd erstattet dyreparken på Vinterbro utenfor Oslo. Det er derfor på høy tid med noen ville dyr i Oslo. Det vil kunne bli et fantasisk tilbud til byens unge og gamle innbyggere, samt byens stadig økende turistmasse.

Den sibirske tigeren er i dag utrydningstruet, og bestanden utgjør i dag omlag 1200 dyr, hvor av halvparten er i dyreparker verden over. På grunn ulovlig jakt og det kinesiske markedets etterspørsel etter blant annet tigerbrusk som potensmiddel, er den ville bestanden sterk truet. Hvis den ville bestanden fortsetter å synke, vil den sibirske tiger kun være å finne dyreparker i fremtiden. Dette praktfulle dyret har siden 1992 vært gjenstand for et bevaringsprogram i dyreparker verden over, noe også Dyreparken i Kristiansand er med på. Tigrene i Kristiansand har vist seg svært forplantningsdyktige, og hvorfor kan ikke selveste tigerstaden få ansvaret for noen av disse tigrenes avkom?

Det svært vellykkete tigeranlegget i Kristiansand Dyrepark, viser at det er fullt mulig å lage et tigeranlegg som både tilfredstiller tigrenes behov for boltreplass og publikums ønske om å se dyrene. Noe tilsvarende bør være mulig i Oslo. Tigerne kan fores med elg, som er gjenstand for en eksplosiv vekst i Oslos skoger. Slik slår vi to fluer i en smekk. Tigrene kan hjelpe viltforvaltning med å holde elgbestanden i sjakk.

Spørsmålet er hvor tigerparken skal lokaliseres. Etter modell fra den sveitiske byen Bern, hvor byens stolthet bjørngravene ligger i sentrum, bør også Oslos tigerpark ligge sentralt. I Bern er bjørnene en av byens fremste attraksjoner. Det samme kan Oslos tigerpark bli. Ekebergskrenten i tilknytning til den kommende skultpturparken til kvinnens pris donert av Christian Ringnes er en god plassering. Her vil tigrene trives i et habitat lignende de sibirske skoger, og ikke minst kunne metaforisk kommunisere med kvinneparken. Et annet alternativ er å bygge et tigeranlegg på Tøyen når Munch-museet flytter. Dette kan bli et flott tilskudd til Tøyen, Botanisk Hage og Zoologisk museum, og i så måte bli et spennende alternativ til de møllspiste utstoppede dyrene i Zoologisk museum.

Oslo trenger sibirske tigre, og den sibirske tigeren trenger Oslo. Hovedstaden er et perfekt sted for å utvide programmet for bevaringen av et av klodens mektigste dyr.

Slike scener kan vi oppleve i Oslo, om mitt forslag går i oppfyllelse. Desverre er det slik at om krypskytingen på den sibirske tiger fortsetter, vil den kun overleve i dyrehager. Denne er fra Berlin Zoo, Friedrichsfelde.


One thought on “Tigerstad uten tiger

  1. Man bør vel heller sette alle kluter til for å verne tigere – og andre truede dyrearter – i deres rette miljø/biotop, i stedet for å skyve dem foran seg for etablering av dyreparker.

    Dyreparker er dyrefengsel til menneskers forlystelse. Og hva galt har dyrene gjort? -Nei, gå heller løs på – og bur inne – menneskene som er en trussel mot artsmangfoldet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s