Home

Det en vesensforskjell på mobbing og kritikk. Det har ikke blogger Trine Grung skjønt.

Av Erik Lundesgaard

I påskeuken fikk blogger Trine Grung nok et oppslag i avisene. Denne gangen var det at hun følte seg mobbet av E24-redaktør Per Valebrokk som hadde twirtret at: ”Nå følger vi Erna Solberg på twitter, men Trine Grung hun holder vi oss unna.”

Trine Grung ble sinna, og blogget selvfølgelig om saken. Det er sjeldent det kommer noe vettugt fra Grungs munn. Det meste handler om promotering av hva hun driver med av heller triviell karakter, samt den heller merkverdige HelseHilde som blogger om de mest spesielle alternative produkter og behandlinger. En rekke ganger har Grung kommet seg i avisene, gjerne med å kritisere andre kjendiser for de mest banale ting. Selv synes jeg det er underlig dama i det hele tatt får oppmerksomhet.

Men akkurat denne lille episoden illustrerer et fenomen, som jeg stadig har registrert bre om seg i offentligheten: Folk føler seg mobbet, når de blir kritisert eller omtalt i mindre positive ordelag. Etter mitt syn er det et hån mot dem som faktisk blir mobbet. Mobbing er noe man gjerne blir uforskyldt og uten noen nevneverdig grunn. Man har som regel ikke gjort noe aktivt for å bli mobbet, snarere er det ofte bare fordi man er seg selv. Dette står i sterk kontrast til Grung og andre, som på det mest narsisstiske vis aktivt går inn for å bli omtalt. Da må man også tåle og bli kritisert og omtalt i heller negative ordlag. Offentlighetens jernlov er nemlig at hvis du uttaler deg i mediene, må du ta høyde for:

  1. Folk kan være uenig med deg.
  2. Folk kan mislike deg.
  3. Folk kan ytre dette offentlig.

Dette betyr imidlertid ikke at man skal tåle alt. Trusler, sikane og ufinheter i kommentarfeltet er ikke greit. Da bør man gjøre som blogger Heidi Lunde Nordby AKA Vampus, nemlig melde truslene til politiet.

Imidlertid er det en vesensforskjell på mobbing og kritikk, og det spesielt når man aktivt oppsøker offentligheten. Kritikk av en offentlig handling er ikke mobbing,  men kritikk, og ros henger sammen med ris. Jeg er i likhet med Grung og kronprinsen tilhenger av fremsnakking, men det kan ikke bli slik at vi skal gå rundt slikke hverandre opp etter ryggen. For omskrive den hardslående bergenseren Georg Johannessen: Roskompetanse henger sammen med riskompetanse. Jeg roser gjerne Grung for at hun klarte det kunststykke å komme seg på Oprah. Jeg riser hennes for de heller meningsløse ting hun ytrer seg om.

One thought on “Mobbing eller kritikk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s