Home

Alt er ved det gamle. Prince reiser videre i verden med sitt entourage.

Av Erik Lundesgaard

Norges nest største Prince-fan

18 oktober i høst fylte Prince Vestlandshallen i Bergen med fans fra Vestlandet, Norge og utlandet. Konserten ble annonsert snaue tre uker før konserten sammen med en rekke andre Europa-konserter. Mens artister i samme størrelsesorden gjerne annonserer sine konserter et halvt år i forveien, kan Prince finne på å gi fansen et par dager på å skaffe seg en billett til hans konserter.

Prince er en uforutsigbar artist. Det sies at han nå er på verdensturné, men ingen vet om han egentlig er det. Det som i hvert fall er sikkert er at han er i spillehumør, for siden han sparket i gang turnéen i Bergen annonseres det stadig flere konserter rundt omkring i verden. Etter Bergen gjorde han en rekke konserter i Europa og Midt-Østen, før han i desember, januar og februar spilte seks konserter i New York og New Jersey, hvorav fire konserter ble holdt for et fullsatt Madison Square Garden. I tillegg holdt han flere av sine berømte såkalte after-shows etter konsertene. På disse nachspielene holder han improviserte konserter på mindre klubber. Under slike konserter kan du oppleve musikklegenden på samme scene som ditt lokale pub-band. På nyttårsaften ryktes det han spilte tre låter på Roman Abramovitch sin nyttårsfest, for et honorar for flere millioner dollar.

Hva den nå 52-årige Prince foretar seg følges nøye på internett av en dedikert fanskare verden over. Den mest dedikerte fansen følger daglig med på det ledende diskusjonsforumet prince.org for å få informasjon om hva som skjer. Her diskuteres rykter, hva han spilte sist konsert, hvor og hva det er trolig Prince vil spille neste gang, ved siden av mer ordinære temaer som hans kjærester, plateinnspillinger, antrekk og mye, mye mer. En hver ny dag er en Prince-dag for fansen.

Når vi nå skriver siste uken av mars 2011, så oppholder Prince seg i North Carolina. Den 6 mars dro han et par låter på en fest arrangert av skuespilleren Tyler Perry, og den 4 mars ble hans sett arm i arm med sin nye protegé ballettdanseren Misty Copeland på vei til Elton Johns Oscar-fest. Den 28 år gamle Copeland, som er den første afro-amerikanske ballettdanseren tilknyttet, American Ballet Theatre i New York, har danset med Prince på hans siste konserter i USA. Under kraftballaden ”Adore” fra Sign of the Times (1987), som regnes som hans beste album av hans over førti utgivelser siden 1979, har Copeland gitt publikum en ballettoppvisning av de sjeldne. Sist var under tre konserter den siste uken i februar i Oakland, California. Billettene ble lagt ut for salg kun tre dager før den første konserten. Og selvfølgelig ble de snaue 50 000 billettene revet bort på dagen. På den første av disse konsertene den 21 februar spilte Prince sin egen versjon av Rihannas ”Rude Boy” skrevet av de norske produsentsheltene Stargate. Siste uken i mars slang Prince på seks konserter i South og North Carolina. Hvor kommer han neste gang? Prince er på turné etter innfallsmetoden, kan det virke som.

Historiene om Prince er endeløse. Alle har sin Prince-historie, og den mest vanlig er selvfølgelig å ha klinedanset til det som kanskje er tidens ballade, nemlig ”Purple Rain”. For de mange millioner menneskene som har opplevd en konsert med ham er det noe de aldri glemmer. Selv så jeg Prince tre ganger i fjor på Roskilde 4 juli, i Bergen 18 oktober og i Herning, Danmark 22 oktober. Det er ingenting sammenlignet med Norges største Prince-fan, platedirektør, forlegger og programleder Christer Falck, som i høst opplevde sin femtiende Prince-konsert. Falck har fotfulgt Prince siden 90-tallet, og til og med blitt truet med søksmål av Prince sine advokater i forbindelse med utgivelsen av hyllest-platen Shockadelica i 2008 – en utgivelse hvor norske artister covret Prince-låter i forbindelse med artistens 50-årsdag. Selv holder Falck en konsertopplevelse i 1996 på Prince sitt legendariske studiokompleks Paisley Park i hjembyen Chanhaussen utenfor Minneapolis som sin største opplevelse. Ved å utgi seg for å være representant for den norske avdelingen av EMI klarte Falck å lure seg inn på et lukket Prince-arrangement på Paisley Park for alle sjefene i EMI i verden. Under konserten presser Falck foran scenen og tar tak rundt anklene til Prince, og under fremføringen av Falcks favorittlåt Joy in Repetion mister Prince gitarplekteret. Falck slipper instinktivt Prince sine ankler, åpner hendene og tar imot plekteret som faller i en perfekt bue ned i Falcks håndflater. ”Da tenkte jeg vi hadde en connection”, har Falck utalt i et intervju.

Selv hadde jeg min største Prince opplevelse på første rad i Forum Arena i Herning 22 oktober i høst. Dette var en spesiell konsert for både meg og Skandinavia. For meg fordi jeg opplevde mitt store idol på en meters avstand, og kunne ta mannens vakre utseende, antrekk og gitarspill på nært hold. Og en ting kan jeg bekrefte: Få 52-åringer holder seg like godt som Prince. For Skandinavia og Danmark var konserten spesiell fordi dette var den fjerde konserten med Prince sin nye bassist, danske Ida Christine ”Funkhouser” Nielsen. En kvinne selvfølgelig, som en lang rekke av de musikere Prince har spilt og spiller med.

Nielsens første konsert med Prince var i Bergen fire dager tidligere, hvor Prince hadde presenterte henne med ordene ”Ida, isn´t she funky?” til vill jubel. At Nielsen spilte med Prince var frem til konserten i Bergen en godt bevart hemmelighet. Samme dag som Herning-konserten, er danske aviser fulle av interjvuer med Ida Nielsen – intervjuer som selvfølgelig er blitt gitt under nøye overvåkning fra Prince sine PR-folk. Det er selvfølgelig grenser for hva hun kan fortelle. Men følgende kunne si oss: I august 2010 hadde hun gått på gaten i København og fått en telefon. Stemmen i den andre enden sa hun var fra managementet til Prince, og at de var svært begeistret for videoopptak av henne på youtube og myspace. Spørmålet var om hun kunne tenke seg å komme over å jamme med Prince i Minneapolis. Få dager senere sitter hun på flyet til USA. Vel fremme i Minneapolis er Prince så begeistret at hun blir der og spiller i halvannen måned. ”I only gonna say this once”, erklærte Prince etter den tredje låten i Herning 22 oktober 2010. ”Ida, come over here,” fortsetter han, ”You, are now an official part of my band.” Siden har hun spilt med Prince på alle hans konserter siden, og blitt en del av hans omreisende entourage.

Historien om Ida Nielsen sier alt om Prince sin utforutsigbarhet som menneske og artist. Han gjør hva han føler for og hva som faller ham inn. På Prince-formuet diskuteres det høylytt i disse dager om Prince sin ekstensive spilling om dagen skyldes et behov for penger på grunn av en rekke tvistesaker med skyhøye krav. For en mann som i 2004 var verdens mest tjenende artist og som til dags dato har solgt over 100 millioner album virker det lite trolig. Snarere synes mannen å være i sitt livs form om disse dager, og hans uforutsigbarhet er kanskje også det som gjør han så tiltrekkende som artist. Man vet aldri hva man kan vente fra den kanten. Selv får vi håpe Prince ikke venter for lenge med å komme tilbake igjen til Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s