Home

Homeopat Morten Egede-Nissen tillegger meg i sitt innlegg i VG  meninger jeg ikke har.

Av Erik Lundesgaard

Statsviter og høyremann

Dette innlegget sto i VG (papir) 11 mars, 2011.

”Skepsisen til Lundesgaard (mot alternativ medisin) blir et skjold mot mulige sannheter”, skriver homopat Morten Egede-Nissen i et svar på min kronikk i VG (25/2). Det er å tillegge meg meninger jeg ikke har.

Den økende skepsisen til skolemedisinen de siste 30-40 årene med alternativ-bevegelsens fremvekst, er paradoksal, fordi de største medisinske fremskrittene har skjedd i denne perioden. Da mine foreldre var barn var meslinger og polio vanlige sykdommer. Resultatet kunne være død. I dag er disse sykdommene nesten utryddet i Vesten.

Når jeg spør hva som er det neste prinsesse Märtha Louise vil omkranse, og insinuerer at det er vaksinenekt, så er det fordi jeg mistenker at hun er for det. Å nekte sine barn vaksine mot meslinger, drifteri og polio er en trussel mot samfunnet. La meg ta et eksempel: I det 20 århundre døde anslagsvis mellom 300 og 500 millioner av den svært smittsomme virussykdommen kopper. Etter vaksinasjoner ble viruset erklært utryddet av WHO i 1980. Dette er et av legevitenskapens største fremskritt.

Egede-Nissen skriver: ”Det stemmer at Rudolf Steiner kritiserte vaksineringen av blant annet meslinger. En nesten samlet alternativ bransje er skeptiske til at friske barn skal infiseres med sykdomssagens. Man mener det er stygge bivirkninger på grunn av vaksiner. At disse tilfellene ikke blir registrert.” Å komme trekkende med Ruldolf Steiners, som døde i 1925, synspunkter om vaksinasjoner som ikke var påfunnet i hans levetider, er absurd. Det er et uttrykk for uvitenhet og direkte helseskadelig. Det er også konspiratorisk i forhold til hensikten med vaksiner. Men, det er grunn til å være kritisk til enkelte vaksiner (som fugleinfluensa-vaksinen), samt den økende bruken av antibiotika. Men å slutte derifra til en generell vaksinenekt, er et hån mot legevitenskapen.

Egede-Nissen ber meg komme med eksempler på helseskadelige behandlinger og folk som påstår de kan kurere kreft med mirakler. Det er eksempler på urtemedisin og homopat-remedier, som brukt i kombinasjon med andre legemidler, kan være helseskadelig. Når det gjelder folk som påstår de kan kurere kreft med mirakler, så det nok å henvise til VGs avsløringer om dette i oktober 2009.

Når det er sagt, så vil jeg understreke at jeg er åpen til det alternative, men disse kan ikke selge kurer på sykdommer som ikke er dokumentert. Vi kan ikke ha et helsevesen basert på ikke-gjennomprøvde og udokumenterte behandlinger. Og når det gjelder det som kalles alternativ medisin, så er det trolig ikke mer enn placebo-effekt satt i system. Alternative behandlere er trolig ikke annet enn spesialister i placebo. Det er kjent at forventningen om å bli frisk, kan sette i gang helende prosesser. Dette er det imidlertid forsket lite på, og vil høyst trolig bli et sterkere fokus i fremtiden. En skepsis mot alternativ medisin inntil det er dokumentert, er derfor å foretrekke fremfor en helfrelst holdning.

Med tillatelse fra homeopat Morten Egede-Nissen legger jeg ut hans innlegg i VG 6 mars nedenfor.

Les min kronikk i VG som er utgangspunkt for debatten her.

Alternativ bransjen
Av homeopat Morten Egede-Nissen

Statsviter og høyremann Erik Lundesgaard skriver et leserinnlegg i VG fredag 25 februar 2011 der han begynner med å kritisere Ari Behn sitt nye teaterstykke. På en snedig måte forlater han denne teaterkritikken og begynner å kritisere alternativ bransjen. Eller er det Marthas rolle som prinsesse og alternativterapeut? Det kan godt være at forfatteren har innsikt i hva et godt teaterstykke er, men når det gjelder alternativ bransjen er han på tynn is. Han blander begreper og viser ingen forståelse for en meget sammensatt bransje.

Det stemmer at Rudolf Steiner kritiserte vaksineringen av blant annet meslinger. Et stort sett samlet alternativ bransje er skeptisk til at friske barn skal infiseres med sykdomsagens. Man mener at det er stygge bivirkninger på grunn av vaksiner. At disse tilfellene ikke blir registrert.

Når Erik Lundesgaard videre insinuerer at Martha Louise har en mening om dette temaet burde han holde seg for god. Dette blir tomt prat. Noen ganger mistenker jeg han for å ikke ha noe å si, men med et stort ønske om å bli hørt.

Når han videre beskriver alternativbransjen ”som en bransje som driver med direkte helseskadelige behandlinger..” Folk som påstår at de kan kurere kreft med mirakler” må han komme med eksempler. Jeg har selv gått til Rosenterapi og opplevde det som en meget seriøs og varsom behandling. Jeg hørte aldri noen løfter om mirakler. Jeg gikk inn i spenningene i musklene og fant en link til mine livserfaringer. På denne måten kunne jeg i ro og fred bearbeide tidligere opplevelser og komme meg videre i livet. Kanskje Lundesgaard burde gjøre det samme. Han virker meget anspent.

Det kan godt være at det finnes eksempler på mennesker innenfor alternativbransjen som gjør det, men hvem? Og hvilken bransje har ikke slike? Ved fjorårets fugleinfluensa utbrudd ble det ropt ”varsku her” med fet kursiv. Denne epidemien var så farlig at den skulle ramme store deler av befolkningen med dødelig virkning.. Det ble brukt milliarder på en vaksine som kanskje til og med ikke var basert på det samme sykdomsstoffet som influensaen og derfor ikke hadde noen virkning. Når Erik Lundesgaard roper etter fornuft og vitenskapstro er det dette han mener som ideal? Jeg syntes det er fint at Lundesgaard tror på fornuften. Problemet hans er bare at hans fornuft er basert på tro.

Fornuft og vitenskapstro er også bærebjelker hos de fleste innenfor alternativbransjen. Men mange opplever at livet også inneholder noe mer. At det finnes flere dimensjoner i livet. At det eksisterer flere løsninger på problemene.
Er dette sant? Skepsisen til Lundesgaard blir et skjold mot mulige sannheter. En endimensjonal sannhet. Han blir en forsvarer av det han selv kritiserer.

Eller er det bare overfladisk prat?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s