Home

Kjære kong Harald, jeg må be Deres majestet snarest frata prinsesse Märtha Louise tittelen.

Av Erik Lundesgaard

Statsviter og høyremann

I Dagbladets Magasinet lørdag kunne vi lese nok et intervju med prinsesse Märtha Louise og hennes forretningspartner Elisabeth Samnøy om engleskolen Asarte Education. Hvor mange ganger skal prinsessen få slippe til i mediene uten at journalister stiller kritiske spørsmål ved hennes virksomhet? Hvor mange ganger skal prinsessen få markedsføre sine merkeverdig produkter i kongerikets navn før kongen reagerer? Hvor mange ganger skal hun stå frem før folket sier i fra? Det er på tide at kongen forteller henne hvor grensene går for det å være prinsesse. Nå er det nok engleprat i kongerikets navn.

I 2002 annonserte Det kongelige hoff at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skulle ha den offisielle tiltaleformen ”Hennes kongelige høyhet”. Bakgrunnen var at hun nå ønsket å være selvstendig næringsdrivende. En offisiell tiltaleform, ville ikke la seg kombinere med en slik tiltaleform, var logikken fra Det kongelige hoff. At det først og fremst er tittelen prinsesse, ikke tiltaleformen ”Hennes kongelige høyhet” de fleste forbinder med en kongelig, synes å ha gått Kongehuset hus forbi. I 2002 hadde vi ingen anelse om hva som ventet oss fra prinsessen og Ari Behn. Men, sistnevnte gav i sin bryllupstale et frampek på hva vi hadde i vente: ”Vi møttes i drømmene våre da vi var små. La oss fortsette med å møtes i drømmene våre”, sa Behn. Noen mente han var nyskapende; andre mente han var svulstig til det patetiske. Men vi oppfattet alle at han snakket i metaforer. Nå vet vi at han virkelig mente det.

Kongens hensikt med å frata sin datter tiltaleformen og ikke tittelen, har vært å markere skillet mellom kongehuset og den kongelige familie. Det er et kunstig skille, fordi prinsessen fortsatt har visse offisielle oppdrag, på lik linje med sine tanter, prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild. Kan kongen fortelle meg når de er på offisielle oppdrag og ikke? Under ski-VM kunne vi se prinsesse Märtha og Ari Behn på kongetribunen på Holmenkollens skitribune. Der sto også prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild. Selv om kongen måtte mene at de var der som en del av den kongelige familie, fremstår de i en slik sammenheng som representanter for kongehuset på offisielt oppdrag. Kong Harald, jeg spør: Hva i all verden har prinsessen(e) der å gjøre, hvis de ikke lenger er en del av kongehuset? Dette blir etter mitt syn ganske enkelt for banalt, spesielt når prinsessen står selvrettferdig frem i Dagbladet dagen etter opptreden på ski-VM med et kraftig forsvar for det alternative.

Slik jeg vurderer det, er det ikke mulig å skille mellom den kongelige familie og kongehuset. Enten så har man en offisiell status eller så har man ikke det. Hvis prinsessen ikke lenger er en del av kongehuset, hvorfor i all verden har hun fremdeles offisielle oppdrag? Prinsessens lefling med det alternative er et soleklart eksempel på at å skille mellom de to er umulig, og det sentrale spørsmålet er: Hvor går grensene for hva en kongelig kan gjøre og mene? Etter mitt syn er det å omkranse det alternative så ukritisk som prinsessen gjør langt over grensen, fordi hun gir legitimitet til en bevegelse som delvis bryter og motarbeider grunnverdiene i vårt samfunn, nemlig på vitenskap og fornuftstroen.

Å ha tittelen prinsesse forplikter. Det har prinsesse Märtha Louises tanter skjønt i større grad enn henne. De har holdt en lavere profil. Prinsesse Märtha Louise synes derimot å mangle forståelse for at det finnes noen grenser i det norske samfunn. ”Nå er jeg en gang prinsesse da, sier hun” til Dagbladet, og turer frem med sin argumentasjon: ”Det blir som jeg skulle si: Vær fullt og helt den du er. Men ikke hvis du er prinsesse.” Ja, det er nettopp slik det er. En prinsesse-tittel forplikter, og det innebærer at man ikke kan gjøre akkurat hva man vil. Når man selger en suppe av new-age vås uten rot i virkeligheten, og gir legitimitet til hele alternativbevegelsen med alle dets ekstremiteter så er ikke det greit. Det alternative er ikke nødvendigvis uskyldig selvrealisering, som prinsessen fremstiller det hun driver med. I ytterste konsekvens er mye av det alternative en trussel mot både samfunnet og enkeltindividet, enten det gjelder vaksinenekt eller bruk av ikke-gjennomtestete preparater som kan være helseskadelig. Når det er sagt, så betyr ikke det at alt det alternative ikke har noe ved seg. Som prinsessen selv sier det til Dagbladet: ”Alle har sin egen vei i livet, og vi har ikke sannheten for andre.” Det er riktig, men en viss sannhet har vitenskapen gitt menneskeheten, og det skal ikke bli underkjent av en nyfrelst norsk prinsesse.

Jeg er redd prinsessen har misforstått det hele. Hun har uttalt til TV2 at prinsesse er en tittel hun har fått ved fødselen, og derfor ikke kan noe for det. Det er riktig, men det er ikke noe annet enn en offisiell tittel. Det burde ikke være noe problem at kongen fratar henne den, når hun nærmest aktivt motarbeider det etablerte samfunnet. Hun kan hete Märtha Louise Behn. Det er et utmerket navn. Så kong Harald, nå er det bare opp til Deres majestet å rydde opp i dette rotet. Spørsmålet er om kongen våger det?

16 thoughts on “Et åpent brev til kong Harald: Nå er det nok engleprat

 1. Hvor blir det av toleransen ovenfor andres meninger og verdier hos artikkelforfatteren og de sympatiserende bloggere? Hvorfor skal det ikke være plass til et mangfold av verdier og oppfatninger i denne verden? Hva VET dere positivt om virkelighetens dypeste natur? Og hva er egentlig så galt med å sende sympatier/engler/kjærlighet/gode energier/gode tanker til dette kriserammede landet?

 2. Et premiss her er jo at artikkelforfatteren og hans sympatisører mener seg å positivt vite hvordan virkeligheten er skrudd sammen… Og, gitt dette premiss, skal de vantro (overtroiske) her få straff som fortjent for sitt kjetteri. Her skal adelige titler fly lavt. Interessant. Her er vi virkelig tilbake til «the Dark Ages». Ifølge datidens metoder kunne man enkelt finne ut om en kvinne var en heks; det er bare å kaste henne på sjøen med et blylodd rundt beina. Synker hun ikke, er hun heks og kan brennes. Synker hun, ja så tok dere vel feil da… Men dere tar sjansen, ikke sant? På tide å børste støvet av gammel visdom: Sleng henne uti!!!

 3. Jeg kan ikke huske at f.eks. Lorentsen har benyttet seg av sin tilknytting til kongehuset med sine forretninger.
  Märtha Louise Behn får tro på og gjøre akorat hva hun vil, men å blande det offisielle Norge med kongehuset inn i det blir helt galt.
  Det må nødvendigvis være ett markant skille mellom kongehuset og resten av slektens forretningskonsepter.

 4. Neivel, og du har inngående kjennskap til Lorentsens forretninger? Poenget er dette: Selv om Märtha Louise har en prinsessetittel fordrer dette absolutt INGENTING ytterligere av henne sammenlignet med menigmann i gata. Tittelen hennes fordrer slett ikke ikke at hun skal berøves for friheten og menneskeretten til å lede et liv i tråd med hennes dypeste, personlige lengsler. Vil Lundesgaard nekte henne dette, på samme tid som han krever det for seg selv? Lundesgaard mener åpenbart at prinsessen bør stoppe en uskyldig selvrealiseringsprosess bare i kraft av å ha en adelig tittel. Illusjoner omkring temaet penger (om jeg selv ikke kommer lett til penger, skal pokker meg ingen andre gjøre det heller) og den innbilte nødvendigheten av å måtte ha rett har avlet intoleranse, hat, raseri og følgelig mange barbariske handlinger opp gjennom historien. Vi skriver 2011, og jeg konstanterer at dette avisinnlegget ingenting mer enn nok et nytt kapittel i denne sammenheng.

 5. Are Hegrand: Min kritikk av prinsessen har ingenting med kjetteri å gjøre. Snarere har det tullet hun driver med ingenting å gjøre med det norske samfunnet, derfor bør hun fratas tittel. Prinsessen og til dels Behn-familien representerer verdier som strider imot det etablerte samfunnets verdier.

 6. ‘Kjetteri’ er jo bare en metafor her. Du er tydeligvis i mot at der skal stilles spørsmålstegn ved etablerte oppfatninger. Men hvordan har utvikling funnet sted opp gjennom historien, om det ikke har vært for at – nettopp – noen har våget bevege seg utenfor boksen og brutt med de etablerte tankene? Én gang var Jorda flat… Hvorfor forby måter å tenke på bare fordi det bryter med det normale (vel antatt normale, får jeg si, for folk flest har blitt mer åpne og mer «søkende»), spesielt ettersom det heller ikke medfører betydelig skade eller ulempe for noens vedkommende?

 7. Meget bra innlegg…leste om Behns telefonsamtale til deg i Dagbladet idag. Han må være den største parasitten og dumskalle som noen har hatt sin eksistens på jorden. Erger meg hver måned over at delen av mine lønninger går til livnære denne tulligen og hans familie…

  • TAKK Erik Lundesgård.
   Fenomenalt! Kongen bør faktisk se på dette og ikke minst notere seg at du faktisk fremsnakker om prinsessen, for å få de begge ut av knipen. Det må da være lettere for både oss – folket – og kongehuset å fristille Fru Behn.
   Ikke gi deg, la bare Ari holde på, dessuten ville jeg vel nærmest sett på det som en ren fornærmelse å være i «varmen» sammen med Ari.
   Og Ari, om du ringer meg så ville det glede meg STORT
   Ingrid

 8. Hva hadde vel du vært uten Kongehuset? Se & Hør har ihvertfall noen andre saker på sin agenda.
  Det er jo de eneste sakene noen gidder å kommentere på Bloggen din.

  Har du vært avstandsforelsket i Märtha? Fått smekk på fingrene? Bitter?

 9. Veldig bra skrevet!
  Jeg er helt enig med deg, da jeg mener Märtha Louise kan synse høyt om akkurat hva hun vil, men ikke som en representant for kongehuset! Og ved fremdeles å bruke prinsessetittelen, så er hun nettopp det! Hun utnytter tittelen ved å bruke den som forretningskvinne, hvor hun selger inn meningene sine (bøker) som en offentlig person. Folk blir forvirret, og klarer ikke å skille, og dermed fremstår hennes meninger som Norges meninger – og hun er IKKE en representerer for Norge med sine eventyrhistorier om den åndelige verden. Og hvordan kan hun forvente å bli tatt seriøst, når hun først gir ut eventyrbøker, og deretter en «seriøs» bok om engler. Det er rett og slett for mye likhetstrekk mellom disse utgivelsene, til å prøve å ta det seriøs!
  Og så har vi narren, Ari – han som elsker posisjonen sin! Han tror at han er urørlig fordi han kan gjemme seg bak kongehuset som en beskyttelse – og derfor blir han så sint når noen «tør» å uttale seg negativt om hans «verk». Han velvillig misbruker ytringsfriheten og den kvalme posisjonen sin, men det er jo tydelig at han ønsker å være alene om dette, da han ikke aksepterer kritikk. Ari har en fantastisk evne til å forvandle gull til gråstein (eller juggel), og jeg håper Märtha Louise en gang våkner opp fra hans + svigermorens forhekselse….før de ødelegger alt monarkiet står for!

 10. Her må jeg si meg fullstendig enig med Are Hegrand. Herr Lundesgard, tåler du ikke når de du slenger dritt om ringer deg face to face? Da er du ikke mye til mann, universitetsutdannelse eller ikke. Det er et paradoks at alle andre enn herr Behn skal ha rett til ytringsfrihet.

 11. Jøss, jeg tror jammen både ytringsfriheten og religionsfriheten forsvant rett ut av døra, i dette innlegget jeg! Det var svært så gammeldags man skal være når man pålegger medlemmer av kongefamilien en munnkurv som minner meg om gamledagers heksebrenninger og alskens undertrykkelse.

  Jeg er SÅ lykkelig for at jeg lever i ett samfunn hvor alle mennesker kan delta og uttrykke sine meninger, tro og overbevisninger uten frykt! Hvorfor i all verden skal ikke dette omfatte kongehusets medlemmer, som ellers representerer og gjenspeiler vårt enestående samfunn på en fantastisk måte?

  Vi ønsker da oss ikke tilbake til den tid man ikke kunne uttrykke sine meninger eller sin tro uten redsel for å bli forfulgt?

  Du sier at prinsessen og hennes familie ikke representerer det norske folk. Jeg mener tvert i mot; at hun kan bruke sin ytringsfrihet og sin religionsfrihet til å uttrykke seg fritt, nettopp representerer ett norsk samfunn jeg er stolt av å være medlem i. Ett samfunn som ikke forfølger andre på bakgrunn av meninger eller tro. Som godtar at mennesker er annerledes og forskjellige og at alles meninger er like viktige!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s