Home

I Harald Eia og Bård Tufte Johannsens episode Bærum, blærum fra Min drømmeserie (1996) faller følgende replikkveskling:

Vidar: ”Tror du alle Bærumsfolk er blærumsfolk?”

Jan Tore: ”Nei, det er det helt sikkert at de ikke er, Vidar.”

Vidar: ”Ja, det er en av våre største menneskelig svakheter det: Å sette alle i en bås.”

Møtet med bæringene på ferie i Arendal ble skjebnesvangert for Vidar. På en fest med genserbehengte og mobbende bærumsungdommer viste stereotypiene seg å være sanne. ”Bærumsfolk er blærumfolk”, kunne Jan Tore og Vidar konstatere i slutten av episoden. Hvem er egentlig bæringene?

I motsetning til de fleste andre bygder, er det ikke flest bønder i denne bygda. Hvis vi skal forholde hos til gjennomsnittet, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå at bæringen er alt annet enn en gjennomsnittlig nordmann. Generelt kan man si at bæringen skiller seg distinkt fra landsgjennomsnittet på mange områder.

I gjennomsnitt er de omlag 110 000 høyere utdannet enn folk flest, stemmer i større grad enn resten av nordmenn på partiet Høyre, jobber i større grad i privat sektor, samt har stor sjanse for å gi barna sine navn som er ledende innen navnetrender. Bæringen er med andre ord rik og vellykket, men hva føler Henrik og Helene Bæring?

Det er vanskelig å si noe presist om bæringens følelsesliv, men det er mye som tyder på at bæringen i liten grad føler seg som bæring. Som resten av det sentrale Østlandets innbyggere er den gjengse bæringen en innflytter. I nabokommunen Oslo er 5 av 10 innbyggere innflyttere. Trolig er det en tilsvarende andel innflyttere også i Bærum. Bærums problem kan sies å være det samme som i Oslo. De fleste som bor der knytter identiteten sin til et annet sted.

Likefullt er det kanskje bærumsungdommene som har den sterkeste identiteten. En del bæringer, som meg selv, skammet oss over å komme fra Bærum da vi var ungdommer på grunn av kommunens noe brokte rykte. I dag synes stadig flere ungdommer, spesielt i russetiden å spille på dette rykte.

Keeg-stilen, som kan sees som en videreutvikling av den klassiske sossestilen, synes ha fått sterkt fotfeste hos de unge. Min gamle barndomsvenn Petter Pilgaard er blitt deres fremste representant og idol. Ikke et vondt ord om Petter, men du slette tid for et image! Petter er noe ufrivillig morsom, men sammen med de andre heller middelmådige Paradise-Hotel-deltakere bidrar han til forsterke Bærums negative image hos resten av befolkningen i Norge.

Men hva er så galt med keeg-stempelet?

I utgangspunktet må folk gjerne smøre håret sitt inn med fett og spise betakoraten for min del, men jeg skjemmes virkelig over de bæringer som flasher med sin rikdom, uvitenhet og manglende manérer på en så vulgær måte. Ikke bare fordi det er harry, men også fordi det skader mitt eget rykte som bæring. Det er nesten som når man treffer vanlig folk og sier man er fra Bærum må unnskylde seg på vegne av folk som deltar i Paradise Hotel.

Personlig er jeg syvende generasjons bæring. Fra et hvilket som helst annet sted i Norge, er det noe folk ville fortalt med kryhet. Når jeg forteller om mitt opphav, selv med stor beskjedenhet, synes folk det er snobbete.

Mitt største problem med keeg-stilen og bærumsrykte er at et det så provinsielt. Når man er i Stockholm er sossene eller steckerne man treffer faktisk heller sofisikerte og sympatiske. I våre naboland i Europa er overklassen kosmopolitisk og intellektuell. I Norge er en stor del av overklassen, bæringene, bare harry. Hva skjedde med verdien av diskret eleganse kombinert med sjarme, vidd og intellekt?

Til tross for at jeg altid vil være fra Bærum og har sterkt tilhørighet til området, så kan jeg konstatere følgende: Bærum har et imageproblem, selvom kun en liten del av bæringer er blærumsfolk.

Gjestespalte i Bærumsavisen 11 november, 2010.

2 thoughts on “Er alle Bærumsfolk blærumsfolk?

  1. Drammen har klart å kvitte seg med Harrystempelet, så hvorfor ikke Bærum ? En god start å «sette bjella på katten» å kalle stilen noen bæringer «flagger» for Harry 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s