Home

Frperne Christian Tybring-Gjeddes og Kent Andersen sin kronikk, Drøm fra Disneyland, har skapt bølger i det politiske Norge. Og det med rette. Påstandene  i kronikken om Norge og innvandring er både fordomsfulle og historieløse.

Grunnpremisset i kronikken er at innvandring og det flerkulturelle samfunnet per se er negativt. Utvilsomt har innvandringen skapt noen problemer i det norske samfunnet, men det multikulturelle samfunnet er noe det ikke går an være imot i en globalisert verden. Det er et utviklingstrekk man kan gjøre lite med i en overbefolket verden med stor fattigdom og nød.

Det er hevet over en hver tvil at innvandringen og asylpolitikken har endret det norske samfunnet, og da kanskje spesielt Oslo, hvor innvandrere utgjør rundt 25% av befolkningen. I følge Tybring-Gjedde i et intervju med VG-tv er ”endringene i demografien i Norge den raskeste gjort noe sted, frivillig, på jordkloden”. Nuvel, akkurat det tror jeg neppe, da imigrasjon og folkevandringer har skjedd i hele menneskehetens historie flere hundre tusner av år tilbake. Tybring-Gjedde hadde stått til stryk i både eldre og nyere historie i grunnskolen.

Men det betyr ikke at imigrasjonen, først med arbeidsinnvandringen forut for innvandringsstoppen i 1975, og siden med familiegjenforening og asylanter har endret det norske samfunnet og skapt politiske utfordringer knyttet til eksempelvis integrering. Til tross for problemer, som eksempelvis khat-misbruk, kjønnslemlestelse, arrangerte ekteskap, med mer, har integreringen av våre såkalte nye landsmenn gått greit. Innvandringen til Norge har vært noe positivt, og i stor grad også vært nødvendig i forhold til å få nye krefter inn i arbeidslivet.

Tybring-Gjedde får det til å virke som om landet flommer over av såkalt fremmed-kulturelle mennesker. Det er feil. Snarere er Norge fremdeles et svært homogent land. Innvandrere i Norge utgjør i dag cirka 11,5 % av befolkningen eller drøye 550 000 personer. Av disse utgjør rundt 250 000 mennesker såkalt fremmed-kulturelle, altså nesten 1/20 del av befolkning. Og i dag er den største gruppen innvandrere polakker, foran pakistanere og svensker. Jeg kan vanskelig se at noen av disse gruppene skal utgjøre en nevneverdig trussel mot verken Norge eller norsk kultur.

Når det gjelder tilstanden for den norske kulturen, så er det lite riktig i Tybring-Gjeddes påstand: ” Det skjer en degradering av den opprinnelige norske kulturen, og det er jo ingen som vil tilbake til den gamle.” Tja, mitt inntrykk er  heller at den norske kulturen aldri har vært sterkere i troen på demokratiet og Grunnloven, så vel som dyrkningen av norsk natur.  ”Powered by nature”, som vi brander oss med i utlandet. Nasjonalstoltheten har knapt vært sterkere.

I kronikken og i det nevnte VG-tv intervjuet hevder Tybring-Gjedde at nordmenn aldri har blitt rådspurt om innvandringen. Dette skal være et demokratisk problem. Vel, Tybring-Gjedde, nå er det mange politiske vedtak det norske folk ikke har blitt rådspurt om i en folkeavstemning, enten det er lokalisering av operaen eller byggingen av hovedflyplass på Gardemoen. Det er faktisk ikke slik det norske demokratiet fungerer. Folket velger de valgte hvert fjerde år, og vinnerne får danne regjering og styre landet og fatte beslutninger. Slik funker det norske demokratiet, Tybring-Gjedde! Kan vi ikke forvente mer av en mann som angivelig har to mastergrader?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s