Home

Samfunnsgeograf Tone Huse ønsker å skape debatt om problemene som oppstår når den hvite middelklassen overtar nye områder av byen. Hvilket problem, spør jeg?

Gentrifisering, også kjent som at unge og ressurssterke folk flytter til sentrale byområder preget av forslumming og pusser opp, skjer i de fleste storbyer. Tone Huse fremstiller dette i boken ”Tøyengata – et nyrikt stykke Norge” og i Aften 17 juni som et problem i bydel Gamle Oslo. Huse mener blant annet at ”Det er et demokratisk problem at folk ekskluderes derfra (Grønland/Tøyen).” Og at ”(…) politikerne har skylden.” Hvor i all verden får Huse disse merkeverdige epåstandene fra, som også får stå uimotsagt av journalisten?

For det første: Hvilken ekskludering? Den sosiale mangfoldet lever i beste velgående i denne bydelen, her er somaliske caféer, tyrkiske restauranter og pakistanske kebabsjapper side om side. Hvis det er å bostedsadresse i denne bydelen det er snakk om, så kan vel det neppe sies å være et demokratisk problem. Folk må bo der de ønsker å bo og der de har råd til å bo. Alle kan ikke bo på Tøyen, likefullt som at ikke alle kan bo på Frogner. Oslo-politikerne verken kan eller vil tvinge folk til å bosette seg spesielle steder.

For det andre: Bydelene i indre øst har siden de ble bygget vært gjenstand for en enorm utvikling. De har gått fra fattigkvarterer på slutten av 1800-tallet til slum i etterkrigstiden til dagens hipe og trendy kvartaler. I 1980-årene så man at bydelene i indre øst, var preget av kraftig forslumming. Derfor satte man i gang byfornyelsen, som blant annet besto i å oppgradere gårdene med egne bad. Dette var utvilsomt bra for indre øst. At dette skal innebære ”å skifte ut lavinntektsgrupper med resurssterke grupper” har jeg vanskelig for å forstå. For de som har eid bolig i indre øst siden 80- og begynnelsen av 90-tallet, noe mange såkalt flerkulturelle har gjort, så har gentrifiseringen vært en velsignelse. Boligene deres har økt kraftig i verdi, og de har kunnet selge, realisere gevinsten og kjøpe en større og kanskje bedre bolig. Gentrifisering er bra for alle parter.

Innlegg i Aften, 24 juni 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s