Home

De siste tre årene har jeg vært bosatt på Grønland. Et nabolag som regnes som landets mest flerkulturelle. Det er sentralt, mangfoldig, eksotisk og i ruvende utvikling, som det heter i eiendomsmeglernes prospekter. Likefullt er bydelen ikke uten sine åpenbare problemer av både sosial og kriminell art.

Enkelte diskrimineres av det mye omtalte moralpolitiet i gatene. På de lokale skolene er andelen elever fra etniske minoriteter blant de største i landet, og i enkelte gater foregår narkotikaomsetning svært åpenlyst. Disse utfordringene er uløselig knyttet til integrerings-, asyl- og kriminalpolitikken på nasjonalt, for ikke å si internasjonalt nivå. Samtidig er dette et lokalt problem. For de som bor i området oppleves det svært lite lysskye narkotikasalget som plagsomt.

Arrogant politi

I flere år har kvartalene rundt Tøyengata vært markedsplass for khatselgere, med somaliske menn som kunder. Selgere og kjøpere gjør sjelden noe for å skjule hva de driver med. Det skrikes og hoies, av og til utvikler det seg til håndgemeng, endog rene slagsmål. I 2008 ringte en nabo til politiet for å melde fra om dette. Da var svaret i den andre enden klart: «Vi kjenner til khathandelen, men hvis du har flyttet til Grønland, må du regne med det». Min nabo var sjokkert, og det samme var resten av nabolaget da det ble tatt opp generalforsamling i borettslaget. Vi ble enige om ikke å akseptere dealingen i området, men heller be selgeren forsvinne.

Stille aksept

Denne ignoransen fra politiets side er på langt nær enestående. Det samme er tilfelle med hasjsalget langs Akerselva og de omliggende kvartaler. Politiet gjør tilsynelatende ingenting med dette. Hvordan kan dette salget pågå med samme intensitet over så mange år?
Fordi det finnes et marked for dopet, vil enkelte mene. Det er selvsagt, men det forhindrer ikke at man skal unnlate å gjøre noe med problemet. Det kan synes som om politiet i Oslo har en stilltiende aksept for khat- og hasjsalg. Når dette foregår åpenlyst på samme sted over tid, har politiet en viss kontroll over dealingen, synes å være filosofien.

Politibil i gågater

Etter mitt syn er det åpenbart noe galt med politiets metoder, for det mangler ikke på politi i området. Landets største politistasjon ligger på Grønland, og går du i gatene i fem minutter kan knapt unngå å se en politibil passere. Imidlertid er det her noe av problemet ligger. Politiet råner rundt i bil, men på gaten er de sjelden å se, med mindre de demonstrerer. Når de en sjelden gang gang går ut av bilene sine, kjører de på fortauet og i gågater og parkerer mildt sagt ulovlig, slik at de gående ikke slipper frem. Hva i all verden er hensikten med å kjøre og parkere i fotgjengernes domene? Er det for å bidra til trygghet i gatene? Hvis det er tilfelle, er det en utrolig dårlig strategi, for deres fremferd som trafikanter oppfattes som provoserende for vanlig folk. Kunne de ikke bare parkert på en ordinær parkeringsplass og gjort patruljeringen til fots?

Hester langs elva

For å få bukt med de åpenbare problemene på Grønland og i Oslo sentrum, må politiet komme seg ut av bilene sine og ut til fots og komme i kontakt med folk som bor og jobber der. Politiets gatekred er, slik jeg ser det, lik null. Bare som ett tiltak mot narkotikaomsetningen i Oslo, kunne byens ridende politi sluttet å flanere på Karl Johan, og i stedet ri langs Akerselva. Det synes som om problemet ikke er mangel på ressurser, men snarere er politiets prioriteringer.

Så lenge politiet og samfunnet aksepterer åpenlys dophandel og annen gatekriminalitet, har vi tapt. Vi kan ikke akseptere at Grønland blir en «fristat». Narkotikahandel er første linje i organisert kriminalitet av nasjonalt og internasjonalt omfang. Rykker man ikke opp problemet ved roten, er man dømt til å tape i alle ledd.

Kronikk i Aften 18 februar, 2010.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s