Home

Tirsdag 8 september var resultatene ved årets skolevalg klare. Ikke overraskende var var oppslutningen om Venstre formidabel. Fra 2005 har oppslutningen så godt som dobbelt seg fra 3,1% til årets 6%. Årsaken til denne veksten er åpenbar. En av Unge Venstre kjernesaker har vært gratis fildeling – et synspunkt som også har resultert i landsstyrevedtak i Venstre om fri fildeling.

Venstres landstyrevedtak om fri fildeling trosser både åndverksloven og eiendomsretten. Eiendomsretten, som opphavsrettslovningen er utledet fra, er en bærebjelke i markedsøkonomien og i det moderne vestlige demokratiet. Uten eiendomsretten og den eksklusive retten til å råde over det man lager av kreative produkter, ville markedet og samfunnet ikke fungere.

Det var ikke uten grunn at oppretthavsretten i den amerikanske konstitusjonen av 1787 ble formulert i lovs form. Intensjonen var åpenbar; man ønsket å beskyttet dem som skapte henholdsvis åndsverk som tekster, bilder etc. på den ene siden, og retten til patentere oppfinnelser eller varemerker på den andre siden. Disse rettighetene fremholdes av mange som en av hovedgrunnene til USAs økonomiske suksess og massive vekst frem til i dag. Den amerikanske konstitusjonen banet vei for det vi i dag kjenner som det vestlige demokratiet.

I Norge har Unge Venstre med leder Anne Solsvik både støttet Pirate Bay og fikset et landsstyrevedtak om fri fildeling i Venstre. Begrunnelsen er at defineringen av ulovlig nedlastning hemmer den teknologiske utviklingen og gjør mange unge til lovbrytere.

Det merkverdige i denne saken at et uttalt økonomisk liberalt parti som Venstre velger å sette eiendomsretten og åndsverksloven til side for slike pragmatiske innvendinger. Riktignok står vi overfor en brytningstid innen distribusjon av musikk og film, men det gjør ikke at man skal akseptere brudd på åndsverksloven. Ofrene for fildeling er ikke bare store amerikanske plateselskaper og filmprodusenter.

Det er også underskogen av små norske artister, filmskaper og forfattere. De taper det de har investert av tid og penger i utviklingen av sine produkter. Å støtte ulovlig nedlastning, slik Unge Venstre og Venstre gjøre, er et hån mot det moderne samfunnet og enkelt individets eksklusive rett til å råde over eget åndsverk.

Venstre er i selskap med partiene ytterst på venstresiden i denne saken, henholdsvis Rødt og SV. I et slikt selskap og med slike synspunkter i opphavsrettsdebatten, kan man spørre seg om Venstre har mye å gjøre på borgerlig side i politikken?

Innlegg i Dagbladet på selveste Stortingsvalgsdagen 14 september, 2009.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s