Home

”Det er problemer innad i Høyre”, synger humor-rockegruppen Black Debatt. Men utvilsomt har partiet vel så mye problemer utad, skriver forlagsdirektør og Høyre-medlem Erik Lundesgaard.

Som eneste avis igjen på borgerlig side i norsk politikk har DN i sommer sparket i gangen ”Høyredebatten”. Til tross for en oppgangstid verden og Norge ikke har sett maken til på 2000-tallet har velgerne vendt ryggen til landets eneste virkelige liberalistiske og borgerlige parti. Fra 21,2 prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2001, har oppslutningen dalt, og det ser ut til at høstens valg blir det dårligste i Høyres historie.

Hva som er grunnen til dette fallet er trolig mangefasettert, men at partiet har og har hatt utydelige og mindre karismatiske ledere, samt dårlig politikk er utvilsomt. Det beste eksempelet sistnevnte er endringen av reglene for utbyttebeskatning i 2005, som Høyre gikk i bresjen for. Utbytteskatten ble økt fra 0% til 28%. I realiteten er dette en dobbeltbeskatning. Først må man skatte av overskuddet, så må man skatte av et eventuelt utbytte fra selskapet. I tillegg ble det innført en regel om at utbytteskatten er null, hvis utbytte går til et såkalt holdingselskap som eier aksjene. Resultatet var at storparten av norske aksjeeier tømte sine selskaper for penger forut for lovendringen i 2005 og opprettet holdingselskaper. Per Kristian Foss har fremholdt dette som en gunstig ordning for næringslivet og kapitalbevegelser, fordi det beskatter penger som angivelig skal brukes privat, mens penger som skal investeres ikke beskattes. Men trolig har dette ikke vært gunstig for andre enn revisorer, som har fått en rekke nye holdingselskaper å revidere.

Parallelt med endringene av reglene for utbytteskatt, har veksten i såkalte NUF-selskaper vært eksplosiv de senere årene. NUF (Norskregistert Utenlandsk Foretak), har en betydelig lavere inngangsbillett for stiftere og gründere, enn stiftere av et aksjeselskap (AS). Som ansatt har man de samme rettigheter som en ansatt i et AS. Stifteren slipper å skyte inn 100 000 kroner i aksjekapital, og det er ingen revisjonsplikt for selskaper som omsetter mindre enn 5 millioner. Et NUF er for mange mer attraktivt enn et AS, og det spesielt etter 2005. Finansminister Kristin Halvorsen har profilert seg som den sterkeste kritikeren av NUF-ordningen, fordi det er knyttet en rekke saker med moms og skatteundragelser til mange av de cirka 26 500 NUF-selskapene i Norge. Spørsmålet er om ikke Høyre som næringslivets parti burde markert seg i denne saken, da NUFene er i ferd med å undergrave bærebjelken i det kapitalistiske system, nemlig aksjeselskapet.

De to sakene illustrerer at Høyre har sviket sine kjernevelgere: de næringsdrivende. Skal Høyre finne formen tilbake, må de vinne tilbake kjernevelgerne, som har gått til Frp, og igjen bli næringslivets parti. Det hjelper ikke at intensjonene bak skattereformen i 2005 var gode, slik Per Kristian Foss påpeker, så lenge resultatene var dårlige. Man lager ikke god politikk ved å se tilbake. Med god politikk og gode ansikter utad vil partiet finne formen tilbake. Gode ansikter er ingen mangelvare i dagens Høyre, men disse står foreløpig i skyggen av andre.

Innlegg i Dagens Næringsliv 7 august, 2009.

Av Erik Lundesgaard, forlagsdirektør

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s