Home

Problemer i bokbransjen. Både Norli- og Notabene-kjedene er i økonomiske problemer og har hatt innkjøpsbegrensninger fra i høst av. I januar innførte Notabene-kjeden innkjøpsstans. Hvis denne innkjøpspolicyen blir langvarig, bør det få kulturpolitisk følger

Dårligere utvalg. Det som i realiteten skjer hos Norli og Notabene er en reduksjon av varelageret. For kunden betyr dette dårligere sortiment med færre bøker i hyllene.

Som konsumvarer er bøker i en særstilling. Bokbransjen nyter i dag godt av en rekke reguleringer gjennom bransjeavtalen med fast pris på nye bøker, momsfritak og innkjøpsordninger fra staten.

Eksempelvis subsidierer staten gjennoom momsfritak bokbransjen med over 1 milliard kroner årlig. For forbrukeren betyr dette at bøker bli billigere. Tanken er at dette stimulerer boksalget og lesning av bøker i Norge.

Kjedene større. De senere årene har antall bokhandlere i Norge vokst kraftig. De uavhengig bokhandlerne er det blitt færre av, mens kjedene Ark, Norli, Notabene og Libris er blitt større. Eksempelvis etablerte Norli to store bokhandlere i 2007 og 2008, henholdsvis på Sandvika Storsenter og på Tjuvholmen i Oslo.

Bøker og kaffe. Disse butikkene er etter mitt syn symtomatisk for bransjen de senere årene. Det er bokhandler som ikke bare selger bøker; de selger også kaffe, ukebladet, magasiner, tegneserier og DVDer. Parallelt med dette har de også et bestselgerfokus med store stabler av både tilbudsbøker og årets mest omtalte titler. Bokhandlere er blitt mer kommersielle, og det er også derfor nå har fått problemer. De har ekspandert uten markedsgrunnlag.

Dårlig tegn. At bohandlerne nå også skal selge alle mulig andre varer er et dårlig tegn. Vi kan trekke parallellen til Platekompaniet, som i dag er landets eneste kjedeforhandler av CDer. De har økt omsetningen til tross for at salget av CDer har salget av dalt. De begynte å selge DVDer for å erstatte tapet. Nå sier ryktene at de skal begynne å selge bøker også, trolig for å erstatte et dalende salg av DVD. Er det utviklingen i bokbransjen også?

Bransjeregulering. Så lenge bransjen subsidieres av staten, bør ikke det skje. Bokhandelen skal selge bøker, og ha et skikkelig utvalg av bøker i hyllene. Når bokhandelen nå reduserer sitt varelager og i større grad fokuserer på andre varer, er det betimelig å stille spørsmål ved reguleringen av bransjen.

Kan kulturminister Trond Giske være tilfreds med å subsidere en bransje som i mindre grad oppfyller sine kulturpolitiske mål?

Replikk i Aftenposten 6 februar, 2009.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s