Home

Er markedet for kunst på annenhåndsmarkedet i ferd med å stagnere?

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at kunstomsetningen i Norge i stor grad er sammenfallende med utviklingen av bruttonasjonalproduktet (BNP) i fastlands-Norge. Siden 2002/2003 har BNP i fastlands-Norge økt kraftig. SSBs prognoser for norsk økonomi de nærmeste årene tilsier at veksten i økonomien vil avta frem mot 2010. Hvis kunstomsetningen følger syklusene næringen tradisjonelt har fulgt, vil kunsthandelen avta inn i 2008. Kanskje vil vi se en utflatning allerede denne høsten. Det kan hende at utviklingen vil ligne boligmarkedet hvor den beregnede veksten for 2007 kom allerede i første halvår.

Det vil vi selvsagt ikke kunne gi noe sikkert svar på før året er omme, men for auksjonshusenes del vil temperaturen på auksjonene i høst gi en indikator på hva vi har i vente. Den hete temperaturen på auksjonene i våres hvor rekordene kom på løpende bånd, kan være et tegn på at det er tilfelle.

Av gode tider følger alltid dårlig tider. Av fete år følger magre år. Alt som går opp ned. Ordspråkene om markedene sykluser skulle være kjent for de fleste, og det finnes et utall av dem. Grunnen til deres eksistens er åpenbar; det er sannhet i dem. Den generelle veksten i både norsk og verdensøkonomien siden 2003 sies å være uten sidestykke rent historisk. Dette har preget veksten og omløpshastigheten i kunstmarkedet, og gitt de resulatene vi har sett de siste årene. Kunst har vært og er et hett investeringsobjekt. I enkelte tilfeller er avkastningen vært bedre enn både eiendom og aksjer. Grunnen til dette er for det første at avansen på et kunstsalg er skattefritt. For det andre er kunst i liten grad trendsensitive varer. I det minste det meste av kunst som omsettes på annenhåndsmarkedet. Klassikerne går aldri av moten. Det gjør risikoen med å for eksempel kjøpe Munch, Fjell eller andre kjente og ankjente kunstnere liten.

Da jeg vokste opp på det glade 1980-tallet, opplevde jeg en av datidens farsotter innen kunstlivet, Galleri Kunst-Invest. Siden min familie har vært kunstinteressert, fattet jeg interesse, da jeg fikk være med en kamerat og hans mor på en av deres auksjoner på Aker Brygge på slutten av 1980-tallet.

1980-tallet var tiden da forbrukskulturen slo gjennom for fullt. Mange levde i den villfarelse at alt nytt var fint, og alt gammelt var stygt. Resultatet på det estetiske området var nedslående. Modifiserte ferdighus pompøst innredet med kunst fra Galleri Kunst-Invest på veggene. Min kamerats mor kjøpte 30-40 talls bilder av komplette ukjente kunstnere med russisk klingende navn. Selv husker jeg auksjonarius reklamerte med at bildene kun var ett eksemplar av et eksklusivt opplag på kun 250 eksemplarer! Verdien på disse overprisede bildene, vil jeg tippe i dag er lik null. Og da forbruksfesten brått tok slutt på begynnelsen av 1990-tallet gikk Galleri Kunst-Invest dundrende konkurs. Dere varer var utivlsomt trendsensitive.

Slike klær bærer heldigvis ikke mange aktører i norsk kunstlivet i dag. Det finnes selvsagt unntak spesielt innen gallerier som selger ny kunst, men deres metoder minner lite om Galleri Kunst-Invest. Aktørene som selger kunst på annenhåndsmarket følger et annet kretsløp, siden deres objekter som regel er i en ganske annen liga rent kvalitetsmessig. Markedslogikken er imidlertid den samme. I det folk slutter å investere og bruke penger på kunst, stopper det opp, og prisene kan falle. Om 2007 blir det toppåret for kunst, vet vi først til neste år, eventuelt før jul.

Auksjonhusene synes imidlertid å være optimistiske for fremtiden. Blomqvists Knut Forsberg uttalte til Finansavisen i september at årene 1987-1990 har vært de beste kunstårene i deres historie. Børsuro, slik vi ser i dag, kan være bra for kunsthandelen. Kunst, god kunst vel å merke, kan være et godt alternativt investeringsobjekt, men om prisene faller, eller omløpshastigheten på auksjonene går ned, kan bare fremtiden gi oss et svar på.

Kommentar i Kunstmagasinet, nr. 4, 2007.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s